пʼятниця, 8 квітня 2016 р.

Поради випускникам

ПОРАДИ ВИПУСКНИКАМ

Наближається час здачі екзаменів, тому, для тих хто хвилюється, пропоную декілька простих порад, щоб полегшити вплив стресу:
1.Вчіться керувати своїми емоціями. Наш мозок наказує виробляти гормони стресу на будь-який подразник, що загрожує нашому спокою.
2.Використайте найпростішу йогівську вправу. Заплющте очі й подумки перенесіться на берег океану. Підніміть руки вгору і розведіть їх у боки, уявляючи, як у них входить енергія. Складіть їх одна на одну біля пупка (ліва рука знизу). Ваш мозок насичується киснем і заспокоюється.
3.Усміхайтеся, навіть якщо вам не дуже хочеться. Сміх позитивно впливає на імунну систему, активізуючи Т-лімфоцити крові.
4.Не забувайте хвалити себе щоразу, коли вам вдається впоратися із хвилюванням.
5.    Живіть активно. По-перше, активні рухи не дають накопичуватися адреналіну, по-друге, відволікають від негативних думок: «Я не здам», «Я не знаю» тощо.
6. Стежте за пульсом — його оптимальна частота 60 - 90 ударів за хвилину.
7. Не одягайте на екзамен червоний одяг. Цей колір підвищує кров'яний тиск, він небезпечний для гіпертоніків. Коли людина сидить у кімнаті, де багато червоних предметів, то вона починає безпричинно дратуватися. А коли людина одягає червоні речі, то навпаки, в неї додається бадьорості й активності. Тобто якщо ви одягнете на екзамен червону річ, то почуватиметеся впевненіше, але в екзаменатора ваш вигляд викликатиме роздратування. Хоча червоний колір можна використовувати як при застудах, так і при запаленні слизової оболонки. Цей колір впливає на систему кровообігу.
Поради на щодень
Усе, що ми їмо та п'ємо, впливає на стійкість до стресу. Не випадково у багатьох народів існує звичай і в горі, і в радості (наприклад, на поминках і на весіллі) збиратися за столом.
Але не наражайтеся на ризик стати жертвою так званого «синдрому холодильника» - заспокоєння при стресовій ситуації через споживання їжі. Так дуже легко набрати зайвої ваги. Це не додасть вам здоров'я, а навпаки, лише неприємностей.
Зранку добре снідайте: гаряча страва (м'ясо чи риба) й овочевий салат. Дієтологи твердять, що ті, хто добре їсть зранку, стійкіші до стресу.
І навпаки, людина, яка не снідає або нашвидкуруч випиває філіжанку кави, частіше дратується, неадекватно реагує на ускладнення у своєму житті. Отже, поради:
1.Споживайте їжу в один і той же час не менше 4 разів на день.
2.Хай їжа тішить вас. Приготуйте улюблені страви, увімкніть музику, красиво сервіруй­те стіл. Пам'ятайте, що ендорфіни, які виробляє головний мозок під час гарної трапези, діють, як сильні транквілізатори.
3. Коли нервуєтеся, не лікуйте стресу цукерками, булочками, тістечками.
4.Збільште порції споживання їжі за рахунок фруктів, овочевих салатів.
5.Обмежтеся 1-2 філіжанками міцної кави або чаю на день, в іншому випадку вам буде непросто зберегти витримку в критичний момент.
6.Випийте протягом дня 3-6 склянок заспокійливого чаю, який знімає нервове напруження, нормалізує сон і артеріальний тиск.
7. Заїдайте стрес родзинками. У них багато калію, який зміцнює нервову систему і провокує позитивні емоції.
8.Влітку і восени особливим засобом проти стресу є соковиті плоди груші. До природ­них антидепресантів належать також суниця, смородина, айва, банани, ківі, грейпфрут, базилік, коріандр, селера.
9.Споживайте продукти з вітаміном Е, що міститься в сої, картоплі, кукурудзі, моркві, волоських горіхах.
10.                       Вживайте шоколад, який підвищує ваш життєвий тонус, нормалізує артеріальний тиск.
11.                       З'їжте морозиво, яке завжди може нагадати вам про безтурботне дитинство, покращити ваш настрій і викликати усмішку.

РЕЦЕПТИ ПСИХІЧНОГО ЗДОРОВ'Я
Яєчня
Часом буває такий стан, коли здається, що земля вислизнула з-під ніг. Прибережіть для такої ситуації «яєчню». Бажано, щоб вас при цьому ніхто не бачив, проте не страшно, якщо хтось усе-таки буде поруч. Станьте, намагаючись розслабити стиснуті руки, зчепіть зуби, можна промасажувати шию. Постійте так деякий час. Відчуйте, яке сильне ваше тіло. Тупніть раз, другий, впевнено й відчутно. Якщо біля вас хтось є, то щоб не лякати його, просто уявіть, як ви тупаєте, напружте ноги. Ще і ще раз, промовляючи про себе: «Я тут стою, це мій дім (земля, країна — зважаючи на те, які проблеми хвилюють вас зараз)». Коли ви зможете відновити відчуття твердої землі під ногами, то будете впев­неніше діяти далі.

Тепле молоко з шоколадкою
Є такі хвилини, коли втішання просто необхідне. І якщо поруч немає нікого, хто б міг вас розрадити, сьорбніть «теплого молока». Намагайтеся наче повернутися в дитинство, коли під час хвороби вам давали гаряче молоко і шоколадку. Підійдіть до вікна, а якщо лежите — поверніться до стінки, можна поколупати килим або стіну, поводити пальцем по склу, поскаржитися самому собі, називаючи своє ім'я. Ви ж не прикидаєтеся, вам і справді погано. Мурмочіть собі під ніс усе. що спаде на думку, можете навіть заспівати. Для людей, які не люблять молока, оскільки ще в дитинстві стали дорослими, є інший простий рецепт.

Склянка води
Якщо вам треба налаштувати себе на серйозну розмову, а ви нервуєтеся, якщо вас після розмови і далі тіпає, якщо ви чекаєте якоїсь події, а чекання затяглося, тобто коли виникають ситуації, результат який не зовсім залежав чи залежить від вас, скористайтеся «Склянкою води».
Підійдіть до дзеркала. Бажано, щоб ви добре бачили своє обличчя. Вдивіться у своє відображення. У повсякденному житті наші запитання надто прості: чи акуратно я поголив щоки, чи однаково підвела очі.
Спробуйте цього разу побачити себе по-справжньому. Брови насуплені - чому? Кутики губ донизу - до чого це? Той, хто у дзеркалі, - ви; у вас є не тільки проблеми і радощі, а ще й ви самі.
Проведіть рукою по обличчю, скажіть собі щось заспокійливе - вибір слів за вами. Побажайте собі вголос чогось приємного - і можете повертатися до справ.
На здоров'я!


Немає коментарів:

Дописати коментар