субота, 9 травня 2015 р.

Ви щось обіцяєте своїй дитині?



    ВИ ЩОСЬ ОБІЦЯЄТЕ СВОЇЙ ДИТИНІ


Як часто ми, дорослі, бажаючи позбутися наполегливого прохання свого малюка, зовсім не вдумуючись у сенс його слів, поспіхом щось йому обіцяємо. У цей момент ми й не здогадуємось, яке значення має для дитини наша відповідь, а вона містить щось дуже важливе. Маля сприймає обіцянку дорослого як щось непорушне й обов’язкове. І коли батьки не виконують того, що обіцяли своїм дітям, вони формують у дитині надзвичайно небезпечні риси: здатність обманювати, не дотримуватися свого слова, необов’язковість у всьому…
Пам’ятайте: якщо ви щось пообіцяли дитині, то виконайте за будь-яких умов – це буде найбільш наочним та показовим уроком для маленької дитини. І навіть більше: якщо у вашій присутності хтось із дорослих дав дитині слово і не дотримав його, присоромте дорослого, нагадайте про обіцянку. Усе це свідчить про те, що обіцяти ви можете лише тоді, коли у вас є стовідсоткова впевненість у тому, що дотримаєтеся своєї обіцянки.

Якщо ви не впевнені у власних можливостях, краще скажіть дитині: «Не знаю, чи зможу це зробити. Поки що нічого не обіцятиму…». І якщо дитина засмутиться, розплачеться, це не так страшно – травма буде набагато легшою, ніж у ситуації «невиконаної обіцянки». А ось якщо ви скажете неправду, то завдасте своїй дитині травми на все життя. В її очах ви станете ошуканцем, і реабілітувати себе вам буде дуже складно.

Немає коментарів:

Дописати коментар